NELNDIN
En tjej som gillar golf, träning och kläder

Kiruna

Nu e jag i Kiruna!

Lycko Julia

Just nu e Julia i Frankrike. Lycko henne, men jag ska åka till Björkliden på söndag :). Det kommer bli mega roligt!

So uppgiften

Mat och matvanor i romarriket

 

I dagens kök så är varmvatten något man tar för givet. Men på romarnas tid så hade bara de rika tillgång till varmvatten i köken. De hade heller inte någon skorsten och om de hade råd med en bakugn av sten så blev det väldigt rökigt inne.

Romarna hade matstånd och gatuförsäljare, delikatessaffärer, mataffärer, slaktarbodar, barer och värdshus. Precis som vi har idag.

Man kunde redan då gå till barerna och äta, dom var fulla av matgäster vid lunchtid.

Dom hade slavar som serverade maten och dom åt tre mål mat om dagen.

Frukosten var mycket enkel och kunde bestå av bröd doppat i vin, dadlar eller honung och ett glas vatten .

Mitt på dagen åts en enkel lunch som kunde bestå av bröd, oliver, ost, torkade fikon och vin eller vatten att dricka.

Huvudmålet åts på kvällen. Men till fest serveras förrätt, huvudrätt och efterätt.

Till förrätt kunde det serveras sallad, ost, oliver och tonfisk.

Till huvudrätt åt man kött eller fisk och till efterätt åt man frukt och nötter. Det dracks vin utspädd med vatten.

 Men kosten varierades mycket mellan dom fattiga och dom rika. Gladiatorerna åt en mycket ensidig kost, dom åt i stort sätt bara korngrynsgröt som byggde upp ett skyddande fettlager.

 

 

Dom åt stor del av maten som vi äter idag. Men dom åt ju ingen snabbmat så dom borde ha haft bra hälsa. Men dom drack ju mycket vin och åt mycket mat så dom hade nog inte det i alla fall. Men fortfarande finns det ju folk som dör i alkoholförgiftning och för att dom äter för mycket mat. Men nu för tiden så kan ju många räddas tack vare att vi har en bra sjukvård. Det hade dom inte på den tiden så det var många som dog i förkylning och feber.

Man spydde efter maten för att kunna äta mer. En myt är att dom använde en fjäder och strök sig i halsen för att spy.

En god värd anlitade sångare, danserskor eller komiker. Men nu för tiden så är inte det ett krav för att vara en god värd. Nu så umgås man oftast av att sitta och prata eller kanske kolla på TV.

Gräl och dåligt språk tilläts inte, då fick man gå hem. Nu så svär många så ingen tänker på det så ofta.

 

Redskapen man använde var t.ex. skedar, koppar, silar, mortalar, stekpannor och kastruller. Det fanns förvaringskrukor för vin, olivolja och såser.

Maten konserverades i olja eller torkades, röktes, saltades eller marinerades. Det var för att den skulle hålla sig, man hade ju inga kylskåp. Nu stoppar vi bara in maten i kylen eller frysen.

Man använde honung som sötningsmedel istället för socker som inte fanns på den tiden. Nu används socker mer än honung.

 

Nu sitter vi och äter vid ett dukat matbord med tallrikar, glas och bestick. Men romarna låg på golvet när dom skulle äta och dom hade inga bestick så dom fick äta med händerna.

 

Man stekte, kokade, grillade eller stuvade maten. Det gör vi fortfarande, men att stuva maten gör vi inte lika ofta som vi kokar, steker och grillar den.

 

Om någon historiker läser recept från vår tid i framtiden så skulle han eller hon troligen skriva att kosten varierar mellan olika personer. Vissa personer äter jättenyttigt och äter skräpmat ibland medans vissa äter skräpmat hela tiden.

 

Ordet gourmet betyder:  En finsmakare, en person som lägger stor vikt vid vällagad och välsmakande mat.

 

 


Medelhavsmuseet

I onsdags så var 6:an på Medelhavsmuseet. Det blev lite äckligt med alla riktiga mumier. Men det var ändå spännade :). Vi fick se statyer som kom från Romarriket och andra saker som smycken och mumierkistor.

En samling av träskulpturer
En riktig mumie

Ikväll så ska jag se på Let´s dance.
Ha det bäst!

Hälsolunch

Idag så va jag med Madde. Vi va hemma hos mig och laga en hälsolunch som vi skulle dokumentera. Det blev pastasallad. Den blev riktigt god :). Sen så skulle vi ju göra en uppgift om vad romarna åt. Det blev 1 1/2 sida.

Romme (sorry för sen uppdatering)

Ja, det har ju gått några dagar sen Romme, men nu kommer iaf uppdateringen.

Det började med att jag gick upp kvart över fem, man var ganska trött men blev pigg när man tänkte på att man skulle åka skidor. När vi satt på bussen och inte hade så långt kvar så sa busschafören (stavning?) att det var 20 min kvar, så dom flesta börjde ta på sig. När det gått 10 min så sa han att det var typ 20 min kvar och då blev man rätt trött. Jag åkte med Madde och Julia. Madde har typ inte åkt skidor så mycket, men andra åket tog vi med Madde upp till sittliften, vi såg en skylt ¨där det stod att backen var blå. Men när vi har åkt en bit så ser vi att den e röd och Madde kör ursnabbt och håller på att ramla in i skogen, jag hjälpte henne att ta av sig skidorna. När jag skulle ställa mig upp så kör jag nästan in i skogen och fstnade i lössnö. Jag satt fast i typ flera minuter. Det tog typ en halvtimme att komma ner för den backen. Men när jag skulle åka sittlift med Julia så trasslade vi inte in i varandra som vi gjorde förra året. Där man kör fram och ska sätta sig så kommer vi snett och trasslar in oss i varandra. Så vi åker ner på sidan och kommer inte upp. Det var pinsamt! Men nu skrattar vi åt det. Ja, jag hade jätteroligt i Romme:)!

Romme

Har kommit hem från Romme nu. Ni får en uppdatering imorgon.
God natt!

Överför musik

Håller på att överföra lite ny musik til mobilen. Ska se när Anja åker klockan 19. Sen blir det Melodifestivalen så klart.
Ha det bäst!

Bilder


Tibban<33( farfars hund)

Grisen Klinton( han e död nu :()

Molly<3333


Öland

Nya bilder

Har precis överfört mina mobilbilder till datorn. Jag kan lägga upp några sen. Igår såg jag när Tre Kronor mötte Vitryssland. Det var kul att Sverige vann. Nu är det bara dagar kvar till Romme. Gud vad jag längtar<33.

No music lesson

Idag när vi skulle ha musik så kom inte vår lärare. Vi satt och väntade hela lektionen men han kom aldrig. Så några började kasta snöbollar på varandra. När musiklektionen skulle varit slut så kom han och sa att han hade trott att vi hade projekt idag. Men det gjorde ju inget för då fick vi ju 50 minuters rast :). Imorgon så ska jag baka semlor för jag hann aldrig det i tisdags för då var jag och spelade golf.
Kramis

Trasig doja...

Idag när jag skulle gå hem så pajade min sko :(. Den del som man drar upp dragkedjan med lossnade. Jag och Madde gick och letade men hittade den inte. Så snart så ska jag åka till skomakaren. På Måndag blir det Romme<33. Längtar dit så himla mycket :P. Men nu e det iaf helg och på Söndag så ska jag kolla när pappa tävlar i någon skridskortävling.
Ha det bäst <33

Ny design

Äntligen så har jag fixat ny design. Blev rätt nöjd med resultatet. Dete första gången jag har designar bloggen. Förra designen var Madde J som fixade:). Var på golfträningen idag. Vi skulle svinga på ett ben. Ja har inte så bra balans så det blev rätt vinglig. Imorse så gjorde jag Spanska povet och kände att jag kunde det mesta. Idag på No lektionen så hade den gruppen jag va med i sönder en bägare. Så allt vatten med socker rann ut!
Kram

Boring

Det va ingen Mästarnas mästare idag, det va OS istället. Så nu måste jag plugga istället. Boooring :(

Mästarnas mästare

Ska duscha( stavning) och se på Mästarnas Mästare klockan åtta. Hejar på golfspelaren så klart :)! När jag pluggade på Liber så blev det typ värsta felet, blir helt trött. När man pluggar vill man ju att det ska funka. Idag på golfen så skulle vi blunda n ärman slog. Det var ju lite läskigt för man vill inte skjuta i plåten framför, det låter högt!

det e inte jag, men va den ända bild jag hitta på google.

Golf

Har precis kommit hem från golfen och ska äta. Imorgon så ska vi gå till Alby, jag ska åka pulka med Madde. På Torsdag så har jag Spanska prov. Så jag håller på att plugga. Fick tillbaks Engelskaprovet idag, kände mig nöjd. Kram :)

Shopping

Idag så var jag i Ingelsta med mamma och mormor och shoppade. Jag köpte en skinnjacka och en svart kjol. Blev riktigt nöjd. Ikväll så ska jag se Melodifestivalen, men tyckte att det inte skulle va med så många bra artister. Tyckte det var bra att markus Birro eller vad han heter åkte ut let´s dance (stavning?) igår. Imorgon så måste jag plugga.
Kram

Norrköping

Nu e jag i Norrköping och hälsar på hela stora tjocka släkten ;)( eller kanske inte stora och tjocka). Tuva skulle komma imorgon men hon blev magsjuk :(. men nu e jag iaf hos mormor och morfar. Vid åtta så ska jag se let´s dance(stavning?). Hejar på Kling och Mattias. Alldeles nyss så var jag inne på liber och tränade inför Spanska provet på Torsdag.
Ha det bäst ;)

Melodifestivalen

Idag så var jag och kollade när Tilda spelade match, det blev 1-1. Ikväll så ska jag se på Melodifestivalen. Det skulle inte vara så många bra med:(. Men jag hejar på Ola

Plugga, plugga och mer plugga...

Idag så fick jag tillbaka mitt No prov. Har pluggat så har inte hunnit blogga på länge. Har startat en blogg med Julia men har inte hunnit fixa den. På tisdag så har jag engelskaprov så måste plugga till det snart. Det blir lite stressigt när det e många prov så nära varandra. På Söndag är det träning, längtar dit :)