NELNDIN
En tjej som gillar golf, träning och kläder

So uppgiften

Mat och matvanor i romarriket

 

I dagens kök så är varmvatten något man tar för givet. Men på romarnas tid så hade bara de rika tillgång till varmvatten i köken. De hade heller inte någon skorsten och om de hade råd med en bakugn av sten så blev det väldigt rökigt inne.

Romarna hade matstånd och gatuförsäljare, delikatessaffärer, mataffärer, slaktarbodar, barer och värdshus. Precis som vi har idag.

Man kunde redan då gå till barerna och äta, dom var fulla av matgäster vid lunchtid.

Dom hade slavar som serverade maten och dom åt tre mål mat om dagen.

Frukosten var mycket enkel och kunde bestå av bröd doppat i vin, dadlar eller honung och ett glas vatten .

Mitt på dagen åts en enkel lunch som kunde bestå av bröd, oliver, ost, torkade fikon och vin eller vatten att dricka.

Huvudmålet åts på kvällen. Men till fest serveras förrätt, huvudrätt och efterätt.

Till förrätt kunde det serveras sallad, ost, oliver och tonfisk.

Till huvudrätt åt man kött eller fisk och till efterätt åt man frukt och nötter. Det dracks vin utspädd med vatten.

 Men kosten varierades mycket mellan dom fattiga och dom rika. Gladiatorerna åt en mycket ensidig kost, dom åt i stort sätt bara korngrynsgröt som byggde upp ett skyddande fettlager.

 

 

Dom åt stor del av maten som vi äter idag. Men dom åt ju ingen snabbmat så dom borde ha haft bra hälsa. Men dom drack ju mycket vin och åt mycket mat så dom hade nog inte det i alla fall. Men fortfarande finns det ju folk som dör i alkoholförgiftning och för att dom äter för mycket mat. Men nu för tiden så kan ju många räddas tack vare att vi har en bra sjukvård. Det hade dom inte på den tiden så det var många som dog i förkylning och feber.

Man spydde efter maten för att kunna äta mer. En myt är att dom använde en fjäder och strök sig i halsen för att spy.

En god värd anlitade sångare, danserskor eller komiker. Men nu för tiden så är inte det ett krav för att vara en god värd. Nu så umgås man oftast av att sitta och prata eller kanske kolla på TV.

Gräl och dåligt språk tilläts inte, då fick man gå hem. Nu så svär många så ingen tänker på det så ofta.

 

Redskapen man använde var t.ex. skedar, koppar, silar, mortalar, stekpannor och kastruller. Det fanns förvaringskrukor för vin, olivolja och såser.

Maten konserverades i olja eller torkades, röktes, saltades eller marinerades. Det var för att den skulle hålla sig, man hade ju inga kylskåp. Nu stoppar vi bara in maten i kylen eller frysen.

Man använde honung som sötningsmedel istället för socker som inte fanns på den tiden. Nu används socker mer än honung.

 

Nu sitter vi och äter vid ett dukat matbord med tallrikar, glas och bestick. Men romarna låg på golvet när dom skulle äta och dom hade inga bestick så dom fick äta med händerna.

 

Man stekte, kokade, grillade eller stuvade maten. Det gör vi fortfarande, men att stuva maten gör vi inte lika ofta som vi kokar, steker och grillar den.

 

Om någon historiker läser recept från vår tid i framtiden så skulle han eller hon troligen skriva att kosten varierar mellan olika personer. Vissa personer äter jättenyttigt och äter skräpmat ibland medans vissa äter skräpmat hela tiden.

 

Ordet gourmet betyder:  En finsmakare, en person som lägger stor vikt vid vällagad och välsmakande mat.

 

 




Kommentera inlägget här:



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback